علایم بیماری پوسیدگی ریشه یونجه
بیماری پوسیدگی ریشه یونجه در بیشتر مناطق یونجه کاری دنیا وجود دارد. در ایران بیماری از مناطق کرج، زنجان، ورامین، دماوند، ساوه، سیستان و بلوچستان و مازندران گزارش شده است. این بیماری بیشتر در دوره های گرم و رطوبت خاک بالا دیده می شود.
بیماری پوسیدگیهای ریشه یونجه
این بیماری سبب ازبین رفتن ریشههای مویین و همچنین ریشههای اصلی و طوقه شده و با برهم زدن تبادلات آوندی باعث پژمردگی و در نهایت مرگ گیاهان میشود. در مزرعه این بیماری به صورت لکهای شامل گیاهان پژمرده ( به خصوص در ظهر) نمایان میشود.
نحوه آبیاری در مورد این بیماری بسیار مهم است. اگر خاک دارای بافت سبک و یا زهکش مناسب باشد میزان بیماری به شدت کاهش پیدا خواهد کرد. علاوه بر این مدیریت آبیاری و آبیاری در هنگام نیاز بوته نیز بسیار با اهمیت است.
برای پوسیدگیهای فایتوفتورایی استفاده از سموم متالاکسیل و فوزتیل آلومینیوم و برای پوسیدگیهای رایزوکتونیایی سموم تیوفانات متیل و کاربندازیم بسیار مؤثر واقع خواهند شد.
عامل بیماری پوسیدگی ریشه یونجه
قارچهای رایزوکتونیا و فایتوفتورا مهمترین عوامل قارچی پوسیدگی ریشه و طوقه به شمار میروند.
علایم بیماری
علایم بیماری به صورت تغییر رنگ و پوسیدگی طوقه و ریشه دیده می شود.
در محل طوقه و ریشه، شانکرهای فرورفته تیره رنگ ظاهر می شود که غالبا شانکرها با زردی و یا پژمردگی اندام های هوایی بوته همراه است و سرانجام باعث مرگ گیاه می شود.
سایر مطالب:
اهمیت و زمانبندی کود دهی یونجه ایتالیایی GEA
شرایط مناسب برای کاشت یونجه ایتالیایی GEA
مدیریت بیماری پوسیدگی ریشه یونجه
تاکنون هیچ گونه اقدام مؤثری در کنترل بیماری شناخته نشده است ولی برخی ارقام یونجه در ایران همچون یونجه ایتالیایی GEA دارای تحمل بیشتری باشند که احتمالا مربوط به قوی بودن سیستم ریشه ای و گستردگی و عمق آن ها است.
در صورتی که سوختگی برگ ها گسترش یابد، برداشت زودرس برای کاهش بیماری توصیه می شود.
پوسیدگی ریشه یونجه با علایم کاهش رشد، پژمردگی و پوسیدگی ریشه در اثر Phytophthora medicaginis نیز گزارش شده است.